Bevásárlóközpont, társasház és családi ház is a díjazottak között

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház is a díjazottak között

EQUITONE építész és építészhallgatói pályázat 2019 eredményei

„A szépség és ésszerűség egysége” mottóval hirdette meg idén a mára hagyományos, építészek és építészhallgatók munkájának elismerésére hivatott pályázatát a környezetbarát szálcement homlokzatburkolatokat gyártó EQUITONE. A tavasszal meghozott döntés a zsűri a kialakult helyzet miatt szeptember elején online eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra. A mezőny legjobbja a budapesti Shopmark üzletközpont felújítása lett.

 

A kiíró a pályázattal hozzá kíván járulni az egyre inkább elvárt és népszerű, a környezettudatosságot fókuszba állító, felelős tervezői gondolkodás terjedéséhez. Ez is indokolta az idei évi pályázat fő üzenetének megválasztását. A mottó azt fejezi ki, hogy ugyan az EQUITONE anyag az épületek esztétikájához vitathatatlanul hozzájárul, nem feledkezhetünk meg az épületburok az energiafelhasználásra gyakorolt hatásáról, valamint a tartósságra való törekvésről sem. Mindezt pedig az EQUITONE szálcement burkolat változatos megjelenéssel kínálja felhasználóinak.

Vikár András, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész a zsűri tagja az online eredményhirdetésen így fogalmazott: „Az EQUITONE anyagok méltán egyre népszerűbbek, hiszen azok minősége, megjelenése és felületi kialakítása is jól illeszkedik a mai kor építészeti és műszaki elvárásaihoz, a szakma kezdi felfedezni, alkalmazni. Ez az anyag nem igényel rábeszélést, csupán ismereteket.”

A zsűri az építészek munkái közül négyet, míg a hallgatók közül kettőt emelt ki.

A már hagyományosan évente meghirdetett pályázaton - az építészek munkájának elismerése mellett - az Etex Csoporthoz tartozó EQUITONE célja, hogy az anyaghasználat változatosságát és az EQUITONE szálcement lapokkal burkolt épületek sokszínűségében rejlő lehetőségeket bemutassa. Idén a 22 építész és 16 hallgatói pályamű között társasházak és családi házak és más középületek mellett egy bevásárlóközponton is megjelent ez a sokoldalú anyag, amely épület el is nyerte a zsűri legmagasabb elismerését. A 2019 év termései közül a zsűri az első díjjal a budapesti Shopmark Üzletközpont felújításának terveiért Prof. Kertész Andrást DLA és Tóth Tamást jutalmazta.

„Meglátni egy kész épületben egy másik épület lehetőségét – mindezt az ár-érték arány szűrőjén keresztül – nemcsak komoly felkészültséget, de szigorú következetességet is igényel. Az értő szem számára ez a képesség az első, ami az épület láttán feltűnik.  Újrateremteni valamit abból, ami devalválódott, hálás és hálátlan feladat is egyszerre. Nem csupán egy épületet kell átformálni, de a befogadókkal a viszonyát is újra kell építeni. Ha az építészeti minőséget méregetjük, szembesülnünk kell a léptékkel. Itt a megszokott nézőpontok nem működnek. Egy ekkora házat nem lehet szemügyre venni, csak mozgás közben megélni. 250 méternyi épület, 650 méter homlokzattal. Kívülről városi térfal, belülről ”pszeudo város”. – hangzott el Patartics Zorán, Ybl Miklós-, Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagjának videóüzenetében. (a méltatás további része a szervező, a Build-Communication youtube csatornáján is meghallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=khsaOVinbhU )

A pályázat II. díját Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter nyerte a Metrodom Panoráma lakóépüleltért. A zsűri a III. díjat a Kalmár László és Zsuffa Zsolt építészpárosnak ítélte a Budapest III. kerültébe tervezett többgenerációs családi ház terveiért.

A különdíjat Prohászka Benedek, Halmosi Erik és Lasztóczi Péter budapesti négylakásos társasháza nyerte.

A 20 hallgatói pályázat közül a zsűri két pályaművet megosztott első díjra értékelte.

A hallgatók esetén továbbra is a kiíró elvárása, hogy a pályázó megismerje az anyag alkalmazástechnikáját és annak megfelelően alkalmazza azt bármely iskolai munkáján, vagy kifejezetten a pályázat számára készült tervén.

A 2019. pályázat egyik díjazottja Jámbor Róbert, Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatója lett (konzulense: Szabó Dávid DLA), aki az EQUITONE anyagokat a Zuglóba tervezett kézműves sörközpont terveihez használta fel.

A megosztott első díj másik nyertese Walton Mihály és Zacher Márton, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki mesterképzési szak építészhallgató párosa (konzulensük: dr. Rohoska Csaba DLA, habil. egyetemi docens), akik Jászszentlászlóra tervezett paradicsomfeldolgozó üzemet képzeltek el az EQUITONE anyaggal burkolva. Mindkettejük munkáját Vikár András DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, a zsűrii tagja méltatta.

A zsűri tagjai 2019-ben

Patartics Zorán, Ybl Miklós-, Pro Architectura díjas építész

Tima Zoltán, Prima Primissima-, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész

Vikár András DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész

Horváth Márk, projekt manager, EQUITONE

További információ az EQUITONE termékekkel és műszaki megoldásokkal kapcsolatosan:

Horváth Márk , projekt manager, EQUITONE

E-mail: mark.horvath@etexgroup.com

T: T: (30) 849 3874

  1. DÍJ

Prof. Kertész András DLA és Tóth Tamás

Pályamű: Shopmark Bevásárlóközpont, Budapest

Méltatás: Patartics Zorán

 

Meglátni egy kész épületben egy másik épület lehetőségét – mindezt az ár-érték arány szűrőjén keresztül – nemcsak komoly felkészültséget, de szigorú következetességet is igényel. Az értő szem számára ez a képesség az első, ami az épület láttán feltűnik.

 

Újrateremteni valamit abból, ami devalválódott, hálás és hálátlan feladat is egyszerre. Nem csupán egy épületet kell átformálni, de a befogadókkal a viszonyát is újra kell építeni.

 

Ha az építészeti minőséget méregetjük, szembesülnünk kell a léptékkel. Itt a megszokott nézőpontok nem működnek. Egy ekkora házat nem lehet szemügyre venni, csak mozgás közben megélni.

 

250 méternyi épület, 650 méter homlokzattal. Kívülről városi térfal, belülről ”pszeudo város”.

 

Persze, ma már nem jelent újdonságot a bevásárlóközpontok befelé forduló világa. Lehetnénk lemondóak, és beletörődőek, mégis ez az épület hozzájárul a műfajról alkotott képünk árnyalásához azzal, hogy a dobozból térfalat, a városi/közterületi kapcsolatból közteret teremt.

 

A 70 méter széles bejárati homlokzat valóban homlokzat. Erre az egyetlen feladatra komponált felület és fedett átmeneti tér, amolyan 180 fokban működő mágnes. A hazai előképekhez képest a bejárati homlokzatnak ez a sallangmentes, mégis rangos, épületléptékű megoldása újszerű, némiképpen a repülőterek viselkedését idézi – nem ok nélkül. Biztosak lehetünk abban, hogy a város felé tett gesztus üzletileg is megtérülő, jó befektetésnek bizonyul majd.

 

A többi homlokzat a korábban a környezete felé közömbös dobozból kiegyensúlyozott és jól ritmizált térfallá lényegült át. A homlokzatképzés eszközeinek száma imponálóan kevés, mégsem marad bennünk hiányérzet. A homlokzatok ereje éppen abban van, hogy képes mindössze egy monokróm színpárral és néhány ismétlődő struktúrával arányosságot és ritmust vinni a komponálásba. Úgy szűkszavú, hogy közben nagyvonalú. A tervezők biztos kézzel oldották meg a feladatot.

 

A fehér-antracit komponálás a kisebb épületek – főleg a családi házak – tervezésében ma trendi módszer, ami esetenként jó eredményre vezet, legtöbbször azonban csak manír. Ezen a házon egészen másról van szó: ez fekete-fehér ”színezés” a láttatás és a nem láttatás társításai. A fehér előrelép, a sötét háttérben marad. A módszer mögött olyan optikai tervezői stratégia húzódhat meg, amivel a tervezők könnyedén megoldották a lépték, a hangsúlyozás, az arányosság, a monotónia kihívásait. Külön fejtegetést érdemelne, ahogyan a választott eszköztár a belső terekben tovább finomodik.

 

Ebben a játszmában az EQUITONE csak egy eszköz ugyan, de olyan eszköz, ami kiválóan alkalmasnak bizonyult a tervezői stratégia megvalósításában.

 

A Bíráló Bizottság a Shopmark Üzletközpont tervezőinek munkáját I. díjjal jutalmazza.