EQUITONE [textura] doet nieuwe deel van Bewegingscentrum Drachten mooi uitkomen

Architect Geert Boer kreeg van het Bewegingscentrum Drachten de opdracht om aan het bestaande gebouw een fitnessruimte toe te voegen. Om het nieuwe gedeelte mooi te laten afsteken tegen het metselwerk van het oude deel, koos hij als afwerking voor de EQUITONE [textura] gevelpanelen.

Simpel en strak ontwerp

Het Bewegingscentrum Drachten is de tweede thuis van heel wat sportievelingen uit de buurt. Dansen, spinnen, yoga, group work-outs, fitnessen, ... het kan er allemaal. “Het oorspronkelijke gebouw is eenvoudig opgebouwd en heeft een wat gedateerde en drukke gevel. We wilden de nieuwe fitnessruimte een modernere look en feel geven. Daarom zijn we resoluut voor een simpel en strak ontwerp gegaan. Dat past perfect bij de sport en brengt het geheel mooi in balans”, vertelt architect Geert Boer.

Verlijmde en perfect afgemeten platen

De nieuwbouw is opgebouwd uit een staalconstructie met een houtskelet. Dé eyecatcher is de twintig meter lange glasgevel. Daar zijn de fitnessapparaten vlak achter geplaatst, zodat je van buitenaf meteen ziet welke functie het gebouw heeft. Omheen de glasgevel zitten de EQUITONE gevelpanelen op het houtskelet verlijmd. “Het verlijmen van de platen was best spannend. Ze met schroeven vastdraaien is een pak makkelijker, maar dat ziet er veel minder strak uit en we wilden hier natuurlijk net een modern en strak ontwerp neerzetten. Dankzij het goede advies van de accountmanager van EQUITONE en de deskundigheid van de plaatser is de verlijming hier perfect gelukt”, zegt Geert Boer.

Een leuk accent is dat de glasgevel vlak boven de vijver hangt, wat ervoor zorgt dat die weerspiegelt in het water en het gebouw zo optisch groter doet lijken. “Om zo weinig mogelijk afval te creëren, hebben we ervoor gezorgd dat de platen perfect afgemeten waren. De platen zijn over heel het gebouw verdeeld in lange stroken met een variërende breedte tussen 20 en 60 cm. Ze zijn dus stuk voor stuk in een fabriek op maat gezaagd. Enkel zo ben je zeker van een perfecte verwerking”, legt Geert Boer uit.

Materialen in neutrale kleuren

De materialen zijn op basis van het ontwerp gekozen. Er is resoluut voor natuurlijke materialen geopteerd. Om de opening van de glasgevel extra naar voor te laten komen, moesten de kleuren van de gevelpanelen zo neutraal mogelijk zijn. Geert Boer: “De kleur die we gekozen hebben, sprak ons erg aan omdat die zo mooi neutraal is. Het is geen tijdsgebonden of modegevoelige kleur. En of het nu heel droog of net bijzonder nat weer is, de kleur staat mooi bij alle weersomstandigheden. De panelen blijven ook schoon, waardoor de gevel er strak blijft uitzien.”

EQUITONE [textura] geeft natuurlijke uitstraling

“Vaak zien gevelplaten er erg plasticachtig uit, maar de EQUITONE [textura] panelen hebben een heel natuurlijke uitstraling, het is echt een natuurproduct. Ze passen perfect bij de natuurlijke omgeving en de vijver van dit project.

“Die natuurlijke uitstraling doet me telkens opnieuw voor EQUITONE kiezen. We hebben voor heel wat projecten in Drachten ook met EQUITONE panelen gewerkt. In tegenstelling tot enkele andere projecten, is dit een erg opvallend gebouw, waar de panelen echt een prominente rol in het ontwerp gekregen hebben”, besluit Geert Boer.