Stepping Hill Hospital: kleurrijke gevelbekleding met EQUITONE [natura]-gevelpanelen

Stepping Hill Hospital: Cladding in Colour with EQUITONE [natura] shingles

Een gebouw voor patiënten, bezoekers en helden

Het ontwerp van zorginstellingen moet vandaag meer dan ooit de ervaringen van het personeel en de bezoekers verbeteren en tegelijk de extra veiligheidsmaatregelen van een moderne ziekenhuisomgeving in acht houden. Day Architectural en aannemer Armitage werkten de hele lockdown door aan het project, waarbij ze voor de renovatie van het restaurant van het Stepping Hill Hospital samenwerkten met EQUITONE om de oude gevel met een innovatieve, regenbestendige gevelbekleding nieuw leven in te blazen. Het nieuwe ontwerp en de renovatie werden uitgevoerd in opdracht van de Stockport NHS Foundation Trust en betekenen een grote verbetering voor de bezoekerservaring en zorgfunctie van het ziekenhuis, terwijl tegelijk een aangename omgeving werd gecreëerd voor personeel en bezoekers.

Esthetisch en functioneel nut met kleurrijke EQUITONE-gevelpanelen

Het algemene concept focust hoofdzakelijk op het bestaande restaurant en schept onder andere via het gevelbekledingsontwerp een gevoel van verbondenheid tussen buiten en binnen. Door te werken met een zacht en natuurlijk kleurenpalet van EQUITONE [natura]-vezelcementpanelen die elkaar overlappen in een diamantvormig design, trekt de dramatisch vormgegeven regenbestendige gevelbekleding de aandacht meteen naar de buitengevel, terwijl het licht naar binnen wordt gezogen. Glen Bilsborrow van Day Architectural: “Wij bij Day zijn bijzonder tevreden met de manier waarop het gebruik van EQUITONE voor het restaurant van het Stepping Hill Hospital heeft bijgedragen tot het realiseren van onze doelstellingen voor de ruimte, en dat op een kostenefficiënte en aantrekkelijke manier. De bedoeling van het algemene concept was om de nadruk te leggen op de verbinding met de tuin. Om een soort van samenhang te creëren tussen de tuin, de nieuwe gevelbekleding en de te renoveren binnenruimtes. Uit het uitgebreide kleurenpalet selecteerden we 7 lichte en natuurlijke kleuren EQUITONE [natura] en we sneden de panelen in kleine, diamantvormige stukken alvorens ze te bevestigen in een elkaar overlappend patroon. Het resultaat is visueel opvallend en interessant voor ieder die het restaurant bezoekt. Bovendien laat het met speelse kleuren en vormen de ruimte veel lichter lijken. Aangezien het hier ging om een openbaar gezondheidszorggebouw wisten we dat we moesten werken met een materiaal met een uiterst hoge dichtheid, dat bovendien onderhoudsvriendelijk en veilig in gebruik is. Precies wat EQUITONE te bieden heeft dus. We kregen ook een voortreffelijke technische ondersteuning van EQUITONE bij het uitwerken van onze designinnovatie, aangezien het materiaal nog nooit op een dergelijke manier werd gebruikt.”

Stepping Hill Hospital: Cladding in Colour with EQUITONE [natura] shingles

Het overlappende ontwerp van de gevelpanelen en de subtiele kleurencombinaties creëren een tactiel en visueel aantrekkelijk oppervlak, dat - na intensief overleg vooraf met de Trust - kon rekenen op ieders goedkeuring. Het eindresultaat putte duidelijk inspiratie uit de reeds bestaande gevelpanelen en dankzij de zichtbare vezelcementtextuur ontstond een opvallende look die de kwaliteit van de tuinomgeving alleen maar ten goede komt. Binnenin werd er een uitgebreid restaurant gecreëerd met 130 zitplaatsen, een verbeterde doorstroming, zitruimte en overzichtelijkheid. Janie Mullaney, National Sales Manager bij EQUITONE: “We zijn bijzonder opgetogen over onze samenwerking met zowel Day Architects als Armitage voor het Stepping Hill Hospital-project, aangezien het ons heeft geholpen om op een aantrekkelijke en innemende manier een volledig nieuwe toepassing van EQUITONE [natura]-bekleding te creëren. De nieuwe gevelinvulling wil de ziekenhuisbezoekers een nieuw soort ervaring bieden in een moeilijke tijd voor alle gebruikers van het gebouw. We zijn dan ook bijzonder fier op het resultaat.” Eugene O’Callaghan, Operations Manager bij Armitage Construction: “Armitage Construction was bijzonder blij met de samenwerking met het designteam en met Stockport NHS Foundation Trust voor dit project. Op een moment waarop het hele land toekeek op wat NHS en zijn helden presteerden, zijn we ontzettend fier dat we dit hebben klaargespeeld in totaal ongeziene omstandigheden. Het was geweldig om te zien dat louter de vermelding van dit NHS-project bij Armitage Construction en onze supply chain leidde tot zo’n vergevorderd professionalisme en engagement dat we op de vroegst ingeplande opleveringsdatum een gebouw hebben kunnen opleveren dat die helden waardig is.”