Egy burkolat második élete: kísérleti ház újrahasznosított szálcement lapokkal

Az erőforrás-hatékonyság és a termékek előállításából származó szürke energia csökkentésének koncepciójából kiindulva, innovatív projekt keretében teszteltek egy „újrahasznosított” házat Hanoverben, melynek homlokzatához korábbi szaunapadok léceit, régi, ipari öntött üvegtáblákat és „bontott” EQUITONE szálcement paneleket használtak.

Az újrahasznosított és újrahasznosítható házat a Cityföster nevű nemzetközi építésziroda tervezett a Gundlach Bau und Immobilien GmbH megbízásából, akik azzal a céllal vágtak bele a projektbe, hogy teszteljék az építőiparban alkalmazható újrahasznosítási lehetőségeket és az azokban rejlő potenciált. A Hannover Kronsberg kerületében felépült ház homlokzatát 90%-ban a megrendelő helyi bontási és felújítási projektjeiből származó, újrahasznosított anyagokkal burkolták.

Az átszellőztetett homlokzat kettős burkolata teljes mértékben bontható és újra felhasználható. Az eredetileg zöld és teljesen ép szálcement lapok – melyeket először egy 2007-es építkezésnél használtak – ébenfekete színt kaptak, és a profilozott üvegrészekkel kiegészülve adják meg az új homlokzat karakteres megjelenését. A nagyméretű homlokzati paneleket látszó módon, csavarozással rögzítették a fa alszerkezethez és mivel panelek élettartama meghaladja az ötven évet, így bármikor újra felhasználhatók. Ráadásul, a háromszintes, tetőteraszos, 145 m²-es lakóház belső tereiben használt építőanyagok fele szintén újrahasznosított –a tömör faszerkezetet például kakaóbab-zsákokkal szigetelték.

A Cityförster építészeinek terve tökéletesen megfelelt a megrendelő elképzeléseinek, és egy különösen innovatív, újrahasznosítható ház született meg, melynek bérlői 2019-ben költöztek be új otthonukba. A homlokzatot tűzálló EQUITONE [natura] panelek borítják, melyek élettartama meghaladja az 50 évet.

Az újrahasznosítható házat a 2020-as Német Homlokzati Díjon fenntarthatósági különdíjával ismerték el az átszellőztetett homlokzatért. A zsűrit a példaértékű koncepció nyerte meg.

Fotó: Olaf Mahlstedt, Hanover (Németország)

Projekt: Újrahasznosítható ház, Hanover/Kronsberg (Németország)

Megrendelő: Gundlach Bau und Immobilien GmbH & Co. KG, Hanover (Németország)

Építészek: CITYFÖRSTER architecture + urbanism, Hanover (Németország)

Kivitelező: Adolf Schwonberg GmbH & Co.KG, Hanover (Németország)

Termék: EQUITONE [natura] homlokzati panel