Eksperymentalna konstrukcja z wykorzystaniem płyt z włókno-cementu pochodzących z recyklingu

Opierając się na koncepcji szarej energii i ochrony zasobów, na elewacji innowacyjnego projektu badawczego w dzielnicy Kronsberg World Exhibition w Hanowerze, wykorzystano ławki do sauny z recyklingu, stare przemysłowe panele odlewane ze szkła oraz panele z włókno-cementu EQUITONE (wcześniej znane pod nazwą Eternit).

Dom z recyklingu i nadający się do recyklingu

Architekci Cityförster zaprojektowali „dom nadający się do recyklingu” dla klienta, Gundlach Bau und Immobilien GmbH, tworząc prototyp do testowania możliwości i potencjału różnych rodzajów recyklingu.

Elewacja została pokryta w 90% z odzyskanych elementów konstrukcyjnych, które pozyskane były lokalnie, z niektórych projektów rozbiórek oraz budowy klienta.

Stylowe materiały

Płyty z włókno-cementu, pierwotnie w kolorze zielonym, pochodzą z 2007 roku. Teraz są hebanowo-czarne i wraz z profilowanymi elementami szklanymi nadają nowej elewacji charakterystyczny wygląd.

Wielkoformatowe płyty elewacyjne są w sposób widoczny przymocowane do drewnianej podkonstrukcji. Panele są niepalne, ich żywotność wynosi ponad 50 lat, a co najważniejsze mogą zostać bez zastanowienia ponownie użyte, gdyby zaszła taka potrzeba.

Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz

Kompaktowy trzykondygnacyjny budynek z tarasem na dachu oferuje 145 m² powierzchni mieszkalnej. Recyklingowi podlega również połowa materiałów budowlanych użytych do aranżacji wnętrz. Na przykład solidna drewniana konstrukcja jest izolowana workami z przetworzonego ziarna kakaowego.

Projekt architektów Cityförster został przygotowany zgodny z życzeniem klienta - jest to wyjątkowo innowacyjny dom w 100% „nadający się do recyklingu”. Najemcy domu wprowadzili się do niego w 2019 roku. Elewacja pokryta jest niepalnymi panelami EQUITONE z włókno-cementu o żywotności wynoszącej ponad 50 lat.

Wielokrotnie nagradzana elewacja

„Dom nadający się do recyklingu” został niedawno nagrodzony specjalną nagrodą za zrównoważony rozwój w konkursie German Façade Awards 2020 za Elewację Wentylowaną (Rear-Ventilated Curtain Façades). Jury podbiła wzorowa koncepcja projektu.

Zdjęcia: Olaf Mahlstedt, Hanower (Niemcy)

Projekt: Dom nadający się do recyklingu, Hanover / Kronsberg (Niemcy)

Inwestor: Gundlach Bau und Immobilien GmbH & Co. KG, Hanower (Niemcy)

Architekt: CITYFÖRSTER architecture + urbanism, Hanower (Niemcy)

Wykonawca: Adolf Schwonberg GmbH & Co.KG, Hanower (Niemcy)

Produkt: panele elewacyjne EQUITONE [natura]