Kétféle EQUITONE burkolattal készült az Év Épülete 2021 döntős MOSM kajak-kenu edzőközpont

Az ArchDaily 2021-es Év Épülete díj döntőse lett sportlétesítmény kategóriában a kétfajta EQUITONE homlokzatburkolattal készült lengyelországi MOSM kajak-kenu edzőközpont.

Mit jelöl az ArchDaily Év Épülete Díj?

Havonta több mint 13 millió látogatójával az ArchDaily.com a világ legtöbbet felkeresett építészeti weboldala, ami egy olyan platform, melyről építészek és építőipari szakemberek ihletet meríthetnek, újdonságokról, aktuális hírekről értesülhetnek. Az ArchDaily idén 12. alkalommal rendezte meg a nemzetközi Év Épülete versenyt, amelyen sportlétesítmény kategóriában döntős lett a lengyelországi MOSM kajak-kenu edzőközpont.

A lengyelországi Tychyben található Paprocany-tó régóta vonzza a vitorlázás és a vízi sportok szerelmeseit. Mivel azonban a korábbi infrastruktúra elöregedett és átalakításra szorult, a város úgy döntött, új vitorláskikötőt épít, valamint új sportlétesítményt hoz létre az önkormányzat ifjúsági sportközpontja, az MOSM számára. Ennek keretében valósult meg 2020-ban a kajak-kenu szakosztály – amely egykor a kétszeres olimpiai érmes Karolina Naja otthona is volt – új bázisa, az RS+ Robert Skitek építésziroda által tervezett edzőközpont.

A központ épülete funkcionálisan két részre tagolódik: az edzéseknek helyet adó épületrészre és a hajók tárolására szolgáló csarnokra; a két funkciót pedig növényekkel borított tető kapcsolja össze. Az épületet, ami közvetlenül a tóparti sétány előtt kapott helyet, részben lépcsős, fa padsorok mögé rejtették, melyek lelátóként szolgálnak a kajak-kenu versenyeken. A tóra néző fa és üveg homlokzattal ellentétben, az építmény hátsó falai ipari jellegű, modern megjelenést kaptak a stílusos szürke EQUITONE [linea] és az EQUITONE [pictura] szálcement homlokzati paneleknek köszönhetően. Bár az új épület a kajak-kenu klub edzőközpontjaként szolgál, a tópari padsorok rendkívül kedvelt közterületté váltak, ahonnan a versenyek mellett a táj szépségét is bármikor élvezhetik a látogatók.

A tervező RS+ Robert Skitek építészei arra törekedtek, hogy kibővítsék a rakpartot a tervezett vitorláskikötőig, és hogy az új kajak-kenu edzőközpont szerves részévé váljon a fejlesztés alatt álló egész területnek. Mivel az épület egyik oldala egy zöld, lejtős területre épült, a természetes domboldal érzetét erősítették tovább az épület másik oldalán, és annak egészének küllemében is: az épület tetején lévő tribünre vezető kavicsos ösvény és a lelátóként funkcionáló fa lépcsősorok megrajzolásakor egyaránt.

Az épület hátsó homlokzata – részben tűzvédelmi szempontok miatt – szürke szálcement borítást kapott, de az épülethez felhasznált EQUITONE [linea] és EQUITONE [pictura] lapok nem csak itt, de a tető egy részén, sőt a korlátokon is megjelennek, védelmet biztosítva az erős használatnak kitett felületeken. A lapok geometrikus, méretre vágott formái hozzájárulnak az épület részletképzéseihez, és míg a barázdált felületű EQUITONE [linea] a fény és árnyék játék révén biztosít folyamatosan változó homlokzati megjelenést, az EQUITONE [pictura] ultra-matt, letisztult felületével egészíti ki az épület összképét.