Un loc privilegiat pentru EQUITONE în natură: proiectul stațiunii Terhills

LRM (Societatea de Reconversie din Limburgse) și-a propus să construiască, în colaborare cu Center Parcs, un luxos parc de vacanță pe fostul sit minier din valea Meuse. În viziunea LRM, locul avea un enorm potențial de a deveni o adevărată atracție turistică. Proiectul a acordat un loc de cinste panourilor EQUITONE [tectiva]. Bart Moors, manager de proiect la Tractebel, ne dezvăluie cum s-a născut stațiunea Terhills și cum au fost înglobate în proiect principiile de circularitate și modularitate.

Trecutul minier al Terhill

Numele de “Terhill” se referă la trecutul minier al sitului. Peisajul este reliefat de numeroșii ani de activitate extractivă din mină. Pe lângă mormanele de deșeuri specifice, ochiurile de apă constituie o îndepărtată amintire a extracției de pietriș care se făcea aici în trecut. LRM și Center Parcs au dorit să creeze un proiect diferit de alte parcuri din Limburg, destinat unui alt segment de piață, și astfel au ajuns la ideea de a crea un resort de lux.

Foto: Sourbron Fotografie

Stațiunea de lux Center Parcs

“Împreună cu LRM și Center Parcs, biroul de arhitectură Zeelenberg a imaginat un resort ce păstrează o legătură specială cu apa. LRM a căutat un partener multidisciplinar, care să poată asigura execuția întregului proiect – de la infrastructură până la amenajare, echipare tehnică, stabilitate, management de proiect, arhitectură și amenajări interioare – și a apelat la Tractebel să colaboreze cu Luc Buelens, Seto și LST. Tractebel a avut sarcina de a construi propriu-zis resortul, cu întreaga sa infrastructură, căi navigabile, 250 de unități de cazare, o clădire de servicii și un spațiu central de întâlnire”, explică Bart Moors de la Tractebel.

Foto: Sourbron Fotografie

250 de case prefabricate

“Împreună cu colegii mei Nicole Akkermans, Joroen Van der Velden și Erik Craps, am transformat conceptul LRM într-un proiect, o cerere de autorizare de mediu și dosare pregătite pentru adjudecare. Scopul nostru a fost acela de a livra un produs de calitate. Am dorit ca fiecare unitate de cazare să aibă o locație bună în raport cu pădurea și cu apa. În plus, totul trebuia realizat în termen destul de scurt, de aceea am optat pentru elemente prefabricate și cadre din lemn. Procesul de prefabricare a mers foarte bine, ceea ce ne-a ferit de multe greșeli. Datorită prototipurilor de căsuțe construite în prima fază a proiectului, am putut identifica anumite puncte ce necesitau îmbunătățiri și astfel am realizat toate ajustările ce se impuneau înainte ca cele 250 de unități de cazare să fie fabricate. Provocarea acestui proiect a stat în numărul de locuințe. Dacă făceam o greșeală la primele case, am fi repetat-o apoi la celelalte 250, ceea ce ne-ar fi multiplicat și costurile de 250 de ori. Până la urmă, totul a ieșit bine, dar nu a fost un proces simplu” adaugă Bart Moors.

Foto: Sourbron Fotografie

Diferite tipuri de case

Turiștii pot ajunge cu mașina chiar până la ușa casei, pentru a-și descărca bagajele. Apoi, mașina va fi lăsată în una dintre parcările periferice. În timpul șederii în stațiune, oaspeții se deplasează pe jos, cu bicicleta sau, în parc, cu barca electrică, pentru a profita cât mai mult de natură. “LRM ne-a cerut să diferențiem unitățile de cazare în funcție de numărul de locuri, nivelul de lux și tipul de acces la apă. Astfel, avem 5 tipuri principale de căsuțe, luate după capacitate, de la 2 la 12 persoane. Majoritatea cabanelor sunt echipate complet, cu aer condiționat și baie privată pentru fiecare cameră, dar există și câteva camere VIP, cu saună și TV în cameră. Toate căsuțele au câte un ponton care duce direct la apă, fiecare având o locație unică. În plus, câteva dintre aceste unități de cazare au fost proiectate special pentru accesibilitate, cu modificări pentru persoanele cu dizabilități” completează Bart Moors.

Foto: Sourbron Fotografie

Durabilitate indispensabilă

Totul a fost proiectat ținându-se cont de public. Scopul a fost acela de a realiza un proiect verde și cald, acordându-se o importanță specială aspectului ecologic. Niciuna dintre case nu folosește combustibili fosili. Întregul necesar de energie al stațiunii este furnizat din surse 100% regenerabile, o treime provenind din două parcuri fotovoltaice instalate la fața locului. Pentru necesarul de energie al unităților de cazare, Tractebel s-a bazat exclusiv pe electricitate, pentru a evita complet emisiile locale. Toate mijloacele de transport din stațiune sunt electrice (vehiculele utilitare, bărcile, mașinuțele de golf, navetele). Gătitul se face electric. Apa de ploaie este captată în sit, prin canale și drenaje. Apa și încălzirea piscinei centrale sunt asigurate de o stație de cogenerare. Materialele au fost alese ținându-se seama de particularitățile proiectului, fără a sacrifica luxul și calitatea. Bart Moors: “Am fost nevoiți să avem în vedere câteva aspecte importante pentru materialele de fațadă. Într-un mediu natural ca acesta, este esențial să iei în calcul influența soarelui și a apei. Din cauza umbrei pe care o dau arborii, nu toate fațadele sunt luminate uniform, ceea ce poate oferi, în final, spectacolul unei multitudini de nuanțe de culoare. Cu aceste elemente în gând, alegerea noastră s-a oprit rapid asupra panourilor de fațadă [tectiva] de la EQUITONE, unele dintre cele mai bune de pe piață din puctul de vedere al raportului calitate-preț. Datorită condițiilor climatice din sit, am optat pentru o variantă gri deschis. Cu aspectul lor natural, panourile se integrează perfect în mediul înconjurător. Combinația cu tâmplăria termică din lemn creează o estetică deosebită. Am avut deja de multe ori ocazia de a lucra cu EQUITONE, dar niciodată la un proiect atât de mare și atât de special. Pot spune fără ezitare că EQUITONE oferă produse excelente, care sunt în același timp fiabile, sigure din punctul de vedere al securității la incendiu, eficiente și rezonabile ca preț. Panourile de fațadă [tectiva] de la EQUITONE răspund perfect așteptărilor noastre privind culoarea și textura”.

Foto: Sourbron Fotografie

Demontare și reutilizare

Caracterul modular și circular al fațadelor a fost extrem de important. Atât panourile EQUITONE, cât și tâmplăria termică din lemn, sunt ușor de întreținut și de înlocuit. “Circularitatea proiectului vine din faptul că am separat loturile la furnizori. Cu bună știință și intenție, am despărțit caietul de sarcini privind mobilierul, amenajările și echipamentele de finisaje și de tabloul de tâmplărie, obținând astfel termene de atribuire și execuție diferite, ceea ce ne permis să operăm modificări când e fost necesar. Ansamblul este amovibil. În opinia noastră, fațada poate rămâne într-o stare excelentă cel puțin 50 de ani, dar probabil multe se vor schimba până atunci. Prin fixarea panourilor cu șuruburi, și nu cu adeziv, le vom putea demonta cu ușurință și le vom putea refolosi încă o dată sau chiar de două ori, în alte proiecte” a concluzionat Bart Moors de la Tractebel.

Foto: Sourbron Fotografie