• desing
Szpital Stepping Hill: Kolorowa elewacja EQUITONE [natura] w formie gontu
10.05.2021
Szpital Stepping Hill: Kolorowa elewacja EQUITONE [natura] w formie gontu
Obecnie bardziej niż kiedykolwiek, obiekty projektowane dla służby zdrowia powinny poprawiać doświadczenia personelu i gości, przy jednoczesnym przestrzeganiu dodatkowych środków bezpieczeństwa w nowoczesnym środowisku szpitalnym. Pracując przez cały okres intensywnych ograniczeń związanych z pandemią, aby ukończyć projekt, architekci z Day Architectural i wykonawca Armitage, współpracowali z EQUITONE w celu przeprowadzenia renowacji restauracji w Szpitalu Stepping Hill w Wielkiej Brytanii, nadając obiektowi nowe życie dzięki innowacyjnej okładzinie elewacyjnej. Wykonany dla inwestora Stockport NHS Foundation Trust, nowy projekt i renowacja znacznie poprawiają wrażenia gości, funkcje szpitala związane z odwiedzinami, jednocześnie tworząc dedykowaną przestrzeń dla personelu i gości.
Metro Młynów – jak zrodził się projekt stacji nominowanej w konkursie Miesa van der Rohe?
19.04.2021
Metro Młynów – jak zrodził się projekt stacji nominowanej w konkursie Miesa van der Rohe?
EQUITONE jest niezwykle trwałym i bezpiecznym materiałem o wyjątkowych właściwościach fizycznych, dzięki czemu można go stosować na obiektach, które muszą spełnić bardzo wysokie wymagania. Do takich obiektów należy między innymi warszawskie Metro, które w ciągu ostatnich lat zyskuje kolejne nowe stacje II linii, łączącej zachodnią część miasta ze wschodnią. Na stacji metra Młynów, która jest jedną z 3 nowych stacji otwartych w kwietniu 2020 r., zastosowano płyty elewacyjne EQUITONE. Jaki efekt osiągnięto? Odpowiedzią może być fakt, że projekty nowych stacji metra zostały nominowane do prestiżowej nagrody architektonicznej im. Miesa van der Rohe.
Tagi desing
14 realizacji z płytami EQUITONE nominowanych w konkursie Building of the Year 2021
22.03.2021
14 realizacji z płytami EQUITONE nominowanych w konkursie Building of the Year 2021
ArchDaily - najczęściej odwiedzana witryna poświęcona architekturze - już 12. raz z rzędu organizuje międzynarodowy konkurs Building of the Year, nagradzający najbardziej wyróżniające się projekty architektoniczne. Bezstronna sieć jurorów i przedstawicieli branży głosuje na najbardziej niezwykłe projekty w 15 kategoriach. Wśród nominowanych znalazło się aż 14 projektów wykorzystujących płyty elewacyjne EQUITONE. Z przyjemnością je Państwu przedstawiamy.
Czas, który przemija. Elewacja, która zachwyca.
17.03.2021
Czas, który przemija. Elewacja, która zachwyca.
10 lat temu nowo oddany budynek Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu wywołał liczne dyskusje. Pojawiły się opinie, które nie do końca pochwalały kolejny eksperyment łączący nowoczesną architekturę w historycznej przestrzeni miasta. Nie brakowało także głosów, które już wtedy zachwyciły się projektem i doceniły jego niebanalne podejście do połączenia dwóch, zupełnie odległych czasowo od siebie stylów. Dziś możemy powiedzieć, że to właśnie czas stał się największym sprzymierzeńcem tej realizacji, która po 10 latach nadal wspaniale się prezentuje i na stałe wpisała w krajobraz Opola.
Modernizacja Muzeum Sztuki w Hongkongu
26.02.2021
Modernizacja Muzeum Sztuki w Hongkongu
Muzeum Sztuki w Hongkongu wykorzystało panele [tectiva] do stworzenia trójwymiarowej fasady z prefabrykowanymi modułami. Nowa elewacja jest częścią czteroletniej renowacji przeprowadzonej przez Dział Usług Architektonicznych w Hongkongu. Plan na dużą skalę zakładał zwiększenie powierzchni wystawienniczej muzeum o 40%, dodając 10 000 metrów kwadratowych, aby pomieścić pięć nowych galerii. Wykorzystując szare panele z włókno-cementu EQUITONE [tectiva] stworzono współczesny, trójwymiarowy projekt zbudowany z prefabrykowanych modułów. Panele EQUITONE są zamontowane w różnych orientacjach, ustawiane pionowo, rozstawnie i równolegle do konstrukcji betonowej poniżej, nadając elewacji niepowtarzalny efekt falowania. Powstała fasada stwarza wrażenie głębi i zapewnia namacalną teksturę, która odzwierciedla zarówno chińskie wzory murowe, jak i fale Portu Wiktorii, na który wychodzi Muzeum.