Modulaire renovatie van het Hong Kong Museum of Art

Modulaire EQUITONE [tectiva]-vezelcementpanelen voorzien Hong Kong Museum of Art van golvende gevel

Architect : Vivien Fung

Het toonaangevende vezelcementmerk EQUITONE friste het Hong Kong Museum of Art op met een nieuwe gevel met EQUITONE [tectiva]-vezelcementpanelen. De gevelvernieuwing kadert in een vier jaar durende renovatie door de architectuurdienst van Hongkong. Het grootschalige plan omvat een uitbreiding met 40% van de tentoonstellingsoppervlakte van het museum door toevoeging van 10.000 extra vierkante meter, verdeeld over vijf nieuwe galerijen.

Met behulp van het in de massa gekleurde [tectiva]-gamma van EQUITONE bestaat de nieuwe gevel nu uit grijze vezelcementpanelen die dankzij geprefabriceerde modules samen een modern, driedimensionaal design vormen. De EQUITONE-panelen worden in verschillende richtingen verticaal, schuin en parallel met de onderliggende betonconstructie gemonteerd, zodat de gevel een uniek, golvend effect krijgt. Zo ontstaat een gevoel van diepte en een tastbare textuur die herinnert aan de Chinese bouwpatronen en de golven in de Victoriahaven waar het museum op uitkijkt.

3D gevelontwerp met minimaal afval

Volgens algemeen technisch manager van EQUITONE Bobby O’Neill, die instond voor de opvolging van het project in overeenstemming met het concept van de architect, werd iedere 3D-module zo ontworpen dat ze uit één paneel kon worden gesneden, waardoor afvalverliezen tot een minimum beperkt bleven. Iedere module bestaat uit vijf afzonderlijke delen met hoekige snijkanten die, wanneer ze samengevoegd worden, een 3D-module vormen. Iedere module wordt ondersteund door een aluminium kader. Daardoor kunnen ze ook sneller worden gemonteerd. Het kader beschermt de panelen tijdens het transport en de bevestiging. De geprefabriceerde modules werden dan bevestigd aan de draagstructuur van gewapend beton en in een hellende hoek ten opzichte van elkaar gemonteerd. Zo creëert iedere module schaduwlijnen die dankzij hun strakke, geometrische design meteen de aandacht trekken.

Technische ondersteuning van wereldklasse

EQUITONE werkte tijdens het hele gevelrenovatieproject nauw samen met de architecten en aannemers en voorzag hen van de nodige technische vakkennis zodat het eindresultaat – de opvallende en originele uitstraling van het museum – kon worden verzekerd.

De modules werden niet ter plaatse gemaakt, maar montageklaar aan het museum afgeleverd, zodat de tijd die nodig was om ze op de gevel te monteren op zo’n drukke plek met veel bezoekers tot een minimum kon worden beperkt. Om het onderhoud te vereenvoudigen kunnen de EQUITONE [tectiva]-panelen ook individueel worden gedemonteerd, wat onderhoudswerken in de toekomst vergemakkelijkt. Het museum heeft brandklasse Euroclass A2-s1, d0 (d.w.z. dat de vezelcementpanelen niet of nauwelijks brandbaar zijn en weinig tot geen rook en geen brandende druppels of deeltjes produceren).

De geveluitbreiding en gevelrenovatie kaderen in een ruimer masterplan om de plaatselijke omgeving rond het museum te ontsluiten. Art Quare in Salisbury Garden, dat in 2014 de deuren opende in voorbereiding op de renovatie van het museum, biedt plaats aan omvangrijke en terreinspecifieke installaties die voor het eerst op het plein zelf kunnen worden tentoongesteld. Bomen en planten werden zo geplant dat er ook buiten beeldhouwwerken kunnen worden geplaatst, terwijl het werken met omraamde glazen gevels de grenzen tussen binnen- en buitententoonstellingsruimtes doet vervagen.

Janie Mullaney, National Sales Manager bij EQUITONE, vertelt hierover: ”EQUITONE werkte intens samen met het Hong Kong Museum of Art en architect Vivien Fung om deze wel heel bijzondere transformatie werkelijkheid te laten worden. De nieuwe gevel van EQUITONE wil een nieuwe ervaring creëren voor bezoekers nu en in de toekomst, waarbij de ruimte uitzet en inkrimpt naargelang de speling van het licht en het spel van licht en schaduw over de gevel.”

Bobby O’Neill voegt daaraan toe: “Door de nauwe samenwerking met het inhousedesignteam konden we een beter inzicht krijgen in onze technische mogelijkheden om unieke oplossingen voor geveldesign aan te dragen. De combinatie van een robuuste vormgeving met het lage gewicht van een modulaire gevelbekleding bleek ideaal om de levensduur van het gebouw te vergroten en het een heel nieuwe uitstraling te geven zonder te raken aan de oorspronkelijke structuur. Het Hong Kong Museum of Art is het moderne bewijs van de toenemende vraag naar modulaire bouwmethodes – bestaande gebouwen moeten in toenemende mate worden hersteld, opgeknapt en gerenoveerd – en EQUITONE heeft de nodige ervaring en technische capaciteiten in huis om aan deze vraag tegemoet te komen.”

📷Daniel Wong