Hongkongi kunstimuuseumi modulaarne uus fassaad

Hongkongi kunstimuuseumi uue fassaadi moodulid loovad virvendusefekti

Arhitekt: Vivien Fung

EQUITONE [tectiva] on Hongkongi kunstimuuseumile uue fassaadiga uue elu andnud.

Fassaad on Hongkongi arhitektuuriteenuste ameti nelja-aastase renoveerimisprojekti üks osa. Laiahaardelise plaani kohaselt suurendatakse muuseumi näituseruumi 40%, lisades viie uue galerii jaoks 10 000 m2 ruumi.

EQUITONE [tectiva] läbiva halli värviga tehasepaneelidest kiudtsementfassaad loob tänapäevase kolmemõõtmelise lahenduse.

EQUITONE’i paneelid on paigaldatud eri suundades vertikaalselt, viltu ja paralleelselt alloleva betoonkonstruktsiooniga, mis annab fassaadile ainulaadse virvendusefekti. Saadud fassaad jätab mulje sügavusest ning tekitab kombatava tekstuuri, milles peegelduvad nii Hiina müüriladumismustrid kui ka Victoria sadama lained, millele muuseumist vaade avaneb.

3D-fassaad minimaalsete jäätmetena 

EQUITONE’i tehnikajuht Bobby O'Neill, kes jälgib projekti vastavust arhitekti kontseptsioonile, ütleb, et kõik 3D-moodulid lõigati ühest paneelist, et vähendada lõikejääkide hulka.

Iga moodul koosneb viiest eraldi tükist, mille kaldlõiked sai nii kokku panna, et tekkis 3D-moodul. Mooduli toetamiseks valmistati alumiiniumraam. See hõlbustas moodulite kokkupanekut. Raam hoidis paneele transpordi ja kinnitamise ajal turvaliselt paigal. Tehases valmistatud moodulid kinnitati seejärel raudbetoonist kandekonstruktsioonile ja pandi üksteise suhtes paika. Iga moodul loob varjuvuugid, mis püüavad oma täpse geomeetrilise kujundusega tähelepanu.

Maailmaklassi tehniline tugi

EQUITONE pakkus arhitektidele ja ehitajatele tõhusat tuge tehniliste teadmistega, mis kindlustasid muuseumi rabava ja originaalse visiooni elluviimise.

Moodulid valmistati tehases ja toodi muuseumi kohale, mistõttu lühenes fassaadi paigaldamise aeg inimrohkes piirkonnas. Hoolduse hõlbustamiseks saab EQUITONE [tectiva] paneele ka ühekaupa ära võtta ning sel viisil tulevasi töid hõlbustada.

Fassaadi laiendamine ja renoveerimine on osa suuremast plaanist, mille eesmärk on avada muuseumi ümber olev ala. Salisbury Gardeni kunstiväljak avati 2014 muuseumi renoveerimistööde ajaks ning siin on esimest korda võimalik välja panna suuremõõtmelisi kohaspetsiifilisi installatsioone. Puud ja taimealused on ümber paigutatud nii, et õue oleks võimalik paigaldada skulptuure, samas kui raamitud klaasfassaad kaotab tõkke sise- ja välisnäituse ruumide vahel.

EQUITONE’i uue fassaadi eesmärk on luua praegustele ja tulevastele külastajatele uus kogemus, kus ruum laieneb ja tiheneb valguse lõikumise ning fassaadil tekkivate varjude mõjul.

Bobby O’Neill märgib: „Tihe koostöö majasisese projektimeeskonnaga võimaldas meil saada paremini aru oma tehnilistest võimetest, pakkudes fassaadi kujunduseks ainulaadseid lahendusi. Moodulitest koosneva fassaadikatte tugevuse ja väikese kaalu kombinatsioon on osutunud ideaalseks viisiks pikendada hoone eluiga ja anda sellele maailma jaoks täiesti uus nägu, säilitades samal ajal originaalkonstruktsiooni. Hongkongi kunstimuuseum on tänapäevane vastus üha suurenevale nõudlusele moodulkonstruktsioonide järele – vajadus olemasolevate hoonete uuendamise, ajakohastamise ja renoveerimise järele üha kasvab ning EQUITONE’il on rikkalik kogemus ja tehniline võimekus pakkuda sellele vajadusele sobivaid lahendusi.“

📷Daniel Wong