Modernizacja Muzeum Sztuki w Hongkongu

Renowacja i rozbudowa Muzeum Sztuki w Hongkongu

Architekt: Vivien Fung

Muzeum Sztuki w Hongkongu wykorzystało panele [tectiva] do stworzenia trójwymiarowej fasady z prefabrykowanymi modułami.

Nowa elewacja jest częścią czteroletniej renowacji przeprowadzonej przez Dział Usług Architektonicznych w Hongkongu. Plan na dużą skalę zakładał zwiększenie powierzchni wystawienniczej muzeum o 40%, dodając 10 000 metrów kwadratowych, aby pomieścić pięć nowych galerii.

Wykorzystując szare panele z włókno-cementu EQUITONE [tectiva] stworzono współczesny, trójwymiarowy projekt zbudowany z prefabrykowanych modułów.

Panele EQUITONE są zamontowane w różnych orientacjach, ustawiane pionowo, rozstawnie i równolegle do konstrukcji betonowej poniżej, nadając elewacji niepowtarzalny efekt falowania. Powstała fasada stwarza wrażenie głębi i zapewnia namacalną teksturę, która odzwierciedla zarówno chińskie wzory murowe, jak i fale Portu Wiktorii, na który wychodzi Muzeum.

Projekt elewacji 3D przy minimalnej ilości odpadów

Według Bobby’ego O'Neilla, globalnego kierownika technicznego EQUITONE nadzorującego projekt zgodnie z koncepcją architekta, każdy moduł 3D został zaprojektowany tak, aby był wycinany z jednego panelu, co skutkowało minimalnym marnotrawstwem ścinków.

Każdy moduł składał się z pięciu oddzielnych części z ukośnymi cięciami, dzięki czemu po dopasowaniu tworzył moduł 3D. Do podparcia modułu została wykonana aluminiowa rama. Pomogło to przyspieszyć jego montażu. Rama zapewnia bezpieczeństwo paneli podczas transportu i mocowania. Prefabrykowane moduły zostały następnie przymocowane do żelbetowej konstrukcji nośnej i przesunięte względem siebie. Każdy moduł tworzy połączenia, które przyciągają uwagę wyrazistym, geometrycznym wzorem.

Pomoc techniczna na światowym poziomie

EQUITONE ściśle wspierało architektów i wykonawców, przekazując wiedzę techniczną, która zapewniła realizację olśniewającej i oryginalnej wizji Muzeum.

Moduły zostały wykonane poza placem budowy i dostarczone do muzeum, skracając czas potrzebny na naprawienie fasady w ruchliwym miejscu publicznym z dużą liczbą odwiedzających. Aby ułatwić konserwację, panele EQUITONE [tectiva] można również zdejmować pojedynczo, co może ułatwić przyszłe prace.

Rozbudowa i renowacja elewacji są częścią szerszego planu, który ma na celu odblokowanie lokalnego obszaru wokół Muzeum. Art Square at Salisbury Garden, otwarty w 2014 roku w celu zapowiedzenia renowacji muzeum, umożliwia po raz pierwszy w historii umieszczenie na placu wielkoformatowych instalacji dostosowanych do konkretnego miejsca. Wstawienie fasad ze szkła w ramach dodatkowo usuwa barierę między wewnętrznymi i zewnętrznymi przestrzeniami wystawienniczymi.

Przeprojektowanie elewacji EQUITONE ma na celu stworzenie nowych wrażeń dla obecnych i przyszłych gości, gdzie przestrzeń rozszerza się i kompresuje poprzez przecięcie światła i cieni na elewacji.

Bobby O’Neill komentuje: „Ścisła współpraca z wewnętrznym zespołem projektowym umożliwiła nam uzyskanie lepszego wglądu w nasze możliwości techniczne w zakresie dostarczania unikalnych rozwiązań do projektowania elewacji. Połączenie solidności i niskiej wagi modułowej okładziny okazało się idealnym sposobem na przedłużenie żywotności budynku, nadając mu zupełnie nowe oblicze świata, zachowując jednocześnie jego pierwotną strukturę. Muzeum Sztuki w Hongkongu jest współczesnym świadectwem rosnącego zapotrzebowania na konstrukcje modułowe - potrzeba remontu, odnowienia i renowacji istniejących budynków rośnie, a EQUITONE ma ogromne doświadczenie i możliwości techniczne, aby zapewnić rozwiązanie dla tej potrzeby przemysłu”.

Fotograf: Daniel Wong