Visszafogott geometria, kifinomult részletek EQUITONE-nal

Átalakított katonai légibázis

Egy 2011-es döntés értelmében több korszerűtlen katonai repülőteret bezártak Németországban, tevékenységüket modern létesítmények vették át. Mivel a niederstetteni légibázis központi helyen található a Frankfurt, Stuttgart és Nürnberg által alkotott háromszögben, így ez a repülőtér megmenekült a bezárás elől, épületeit inkább felújították, és úgy döntöttek, a hadsereg létesítményeként, a nemrégiben kifejlesztett NH90 helikoptereket állomásoztatják itt. A 01-es Csarnok egy korábbi épület helyén valósult meg, és helikopter alkatrészek és kiegészítők tárolására szolgál. Az épületet pedig úgy építették, hogy tökéletes feltételeket biztosítson ezeknek az eszközöknek a tárolására.

Egyszerűség ötleteséggel ötvözve

A nyilvánosság számára kevésbé szem előtt lévő raktárépületekre általában csekély építészeti figyelmet fordítanak, a funkcionális követelmények többnyire felülírják az esztétikai döntéseket. A niederstetteni új csarnok specifikációi egy letisztult, kockaformájú épület megvalósítását írták elő. Amikor a heidelbergi Ecker Architects építészirodát kiválasztották az épület megtervezésére, az építészek vállalták a kihívást, hogy ötletes megoldással közelítsék meg ezt az egyszerű, hasábszerű tömeget. Az épületet geometriai alakzatokra vágott, antracitszürke EQUITONE [natura] panelekkel burkolták, amivel kiiktatták a vízszintes és függőleges csatlakozásokat a homlokzat teljes egészén, ezzel is kihangsúlyozva annak monolit megjelenését. A panelek ismétlődő hálózata a katonaság által használt álcaháló mintázatát juttatja eszünkbe. Az EQUITONE [natura] panelek finoman alakítják ki a nyers szálcement homlokzat ritmusát, amivel monotonitás nélkül is egységes látványt hoznak létre. Mivel a panelek közötti keskeny átlós fugák szándékosan átfordulnak a sarkokon, a csarnok sokkal inkább hasonlít egy minimalista szoborhoz, mint egy egyszerű ipari raktárépülethez. Az épülettömb látványát egy magányos dokkoló kapu szakítja meg, amit fehér EQUITONE [natura] panelekkel burkoltak. A nagy, vízszintes, világos homlokzati panelek ebbe a térbe terelik a nappali fényt, éles kontrasztot alkotva a csarnok általános sötétszürke megjelenésével.

A kiváló minőségű anyag optimális feltételeket biztosít

A csarnokban tárolt eszközök rendkívül érzékenyek, stabil beltéri klímát igényelnek: a beltéri hőmérséklet nem változhat 5°C-nál nagyobb mértékben, és a relatív páratartalom ingadozását is 5%-on kell tartani. Az építészek ezért egy szálcement panelekből álló átszellőztetett, esővédő burkolatot választottak, amely lehetővé teszi a levegő keringését a panelek mögött. A megoldásnak köszönhetően megelőzhető a párásodás és ugyancsak csökken az épület homlokzatának hőterhelése. A közvetlen napfény bejutásának érdekében nem kerültek sem tetőablakok, sem ablakok a klimatikusan szabályozott raktárépületre, mégis annak érdekében, hogy a raktári dolgozóktól ne zárják el teljesen a külvilágot, az építészek egy keskeny tetőablaksort helyeztek el az első emeleti irodákhoz vezető tér mentén, amelyek a bejárati folyosó melletti szalagablakon át kapják a fényt.

Könnyen bontható, szerelt homlokzat, minimális hulladékkal

Az átszellőztetett homlokzati rendszer nemcsak az épület számára előírt klimatikus paramétereket teljesíti, de egyben egy tudatos ökológiai választás is volt. A szálcement homlokzati panelek olyan anyagokból állnak, amelyek alacsony toxicitással rendelkeznek: cement, ásványi alapanyagok (általában szilícium-dioxid-homok), válogatott természetes és szintetikus szálak és víz. Ebben az esetben a fenntartható EQUITONE homlokzatpaneleket a kívánt geometriai alakra vágták, ami csupán 1,6%-os hulladékmennyiséget eredményezett. A tartós burkolat megvédi az épület szerkezetét az időjárás viszontagságaitól, ezzel jelentősen megnövelve annak élettartamát is. A panelek könnyen karbantarthatók, sérülésük esetén könnyen cserélhetők. Az egyes panelek külön-külön is leszerelhetők, így a karbantartók könnyen hozzáférhetnek az alapszerkezethez. Az épület élettartama végén a teljes homlokzat eltávolítható és akár egy másik épületen újrafelhasználható.