Santūri geometrija ir subtilios detalės su EQUITONE

Sandėliai retai kada laikomi išskirtinio architektūrinio dizaino pavyzdžiais. Tačiau naujasis Vokietijos kariuomenės tiekimo sandėlis yra šios taisyklės išimtis. Naudojant „EQUITONE [natura]“ sukurtame subtiliai išraiškingame pastato fasade derinamas architektūrinis preciziškumas ir griežčiausi techniniai reikalavimai, užtikrinantys tinkamą itin slaptos karinės technikos apsaugą.

Pamažu tobulinama karinė oro bazė

2011 m. nuspręsta uždaryti kelis pasenusius Vokietijos karinius oro uostus ir sutelkti dėmesį į modernius karinius objektus. Karinė Nyderšteteno oro bazė visgi liko neuždaryta, dėl strategiškai svarbios vietos pačiame Frankfurto, Štutgarto ir Niurnbergo trikampio centre ją nuspręsta renovuoti. Armijos patalpose numatyta laikyti naujus sraigtasparnius NH90. Naujoji „Salė Nr. 01“ pakeitė pasenusį pastatą, joje dabar laikomos sraigtasparnių dalys ir eksploatacinės atsargos. Pastatas suprojektuotas taip, kad būtų sudarytos tobulos sąlygos šiam vertingam turtui laikyti.

Paprastumo ir išradingumo derinys

Visuomenei nepasiekiamų sandėlių architektūrai įprastai neskiriama daug dėmesio, verčiau orientuojamasi į funkcinius reikalavimus. Nurodytos techninės naujojo Nyderšteteno tiekimo sandėlio specifikacijos vienareikšmiškai siūlė paprastą dėžės formą. Šio statinio projektavimo konkursą laimėjusios Heidelbergo įmonės „Ecker Architects“ architektai nusprendė paprastam prizminiam tūriui suteikti išradingų akcentų. Išorės apdailai pasirinkę į paprastas geometrines formas supjaustytas antracito plokštes „EQUITONE [natura]“, architektai pašalino vertikalias ir horizontalias pastato fasado jungtis, taip pabrėždami monolitinę išvaizdą. Pasikartojantys plokščių jungčių raštai primena kariuomenės naudojamus kamufliažinius tinklus. „EQUITONE [natura]“ plokštės subtiliai pabrėžia neapdirbto pluoštinio cemento fasado ritmiškumą ir sukuria nemonotoniškai vientisą estetiką. Preciziškumo įspūdį dar labiau stiprina siauros ir įstrižos plokščių jungtys. Jos sąmoningai tęsiamos ir pastato kampuose, todėl šis sandėlis labiau primena minimalistinę skulptūrą nei paprastą pramoninį pastatą. Vienintelė šios pabrėžtinai monolitinės konstrukcijos properša – baltomis „EQUITONE [natura]“ dengtas įėjimo dokas. Didelės, saulės šviesą atspindinčios horizontalios fasado plokštės erdvę natūraliai apšviečia, taip sukurdamos įspūdingą kontrastą su tamsiai pilkomis pastato sienomis.

Optimalias sąlygas užtikrina kokybiškos medžiagos

„Salėje Nr. 01“ bus laikoma itin slapta karinė įranga, kuriai reikia griežtai reguliuojamo ir stabilaus vidaus klimato. Vidaus temperatūra negali svyruoti daugiau nei 5 °C, o santykinė drėgmė negali keistis daugiau kaip 5 proc.

Architektai pasirinko vėdinamos ir nuo lietaus saugančios dangos sistemą su pluoštinio cemento plokštėmis, už kurių gali cirkuliuoti oras. Šis inžinerinis sprendimas išsklaido drėgmę ir mažina statinio fasadui tenkančią šiluminę apkrovą.

Į griežtai kontroliuojamo klimato sandėlį nuspręsta nemontuoti stoglangių, kad papildomai nepatektų šiluma. Visgi, kad pastato darbuotojai neprarastų paros meto ir oro sąlygų pojūčio, į biuro patalpas vedančiame antro aukšto koridoriuje architektai įrengė siaurą stoglangių eilutę, kurios efektas iš lauko matyti ir per ilgą šio koridoriaus langą.

Išardyti pritaikyta fasadų sistema ir minimaliai nuopjovų

Pro galinę dalį vėdinamas, nuo lietaus saugantis fasadas ne tik užtikrina šiam pastatui reikalingus klimato parametrus, bet ir yra sąmoningai ekologiškas pasirinkimas.

Pluoštinio cemento plokštės gaminamos iš plačiai paplitusių ir mažai kenksmingų žaliavų: cemento, mineralinių žaliavų (dažniausiai – silikatinio smėlio), įvairių natūralių ir sintetinių pluoštų bei vandens. O šiuo atveju tvarios EQUITONE fasado plokštės buvo išpjaunamos pagal pageidaujamą geometrinę formą, susidarė tik su 1,6 proc. nuopjovų atliekų. Patvari danga apsaugo statinio struktūrą nuo gamtos stichijų ir gerokai ilgiau tarnauja. Šias plokštes reikia itin mažai prižiūrėti, o sugadintas lengva pakeisti. Kiekvieną plokštę galima nuimti atskirai, todėl priežiūros personalas lengvai pasieks atraminę konstrukciją. Pasibaigus pastato tarnavimo laikui, fasadą galima išmontuoti ir, pavyzdžiui, panaudoti kitam pastatui.