Geometrische vernieuwing, gedetailleerde verfijning met EQUITONE 

Opslagruimtes blinken over het algemeen niet uit in architecturale vindingrijkheid. Maar daar vormt dit nieuwe opslagmagazijn voor het Duitse leger een uitzondering op. De zorgvuldig gedetailleerde gevel met EQUITONE [natura] combineert als geen ander architecturale precisie met de strenge technische voorschriften ter bescherming van de extreem gevoelige goederen die erin worden opgeslagen. 

Militaire luchtmachtbasis in een nieuw kleedje 

In 2011 werd besloten om verschillende verouderde militaire luchtmachtbasissen in Duitsland te sluiten en de activiteiten te concentreren in enkele nieuwe, moderne infrastructuren. De luchtmachtbasis van Niederstetten, centraal gelegen in de driehoek gevormd door Frankfurt, Stuttgart en Nürnberg, wist dankzij een ingrijpende renovatie te ontsnappen aan een definitieve sluiting. Er werd besloten om de militaire infrastructuur hier aan te passen voor het stationeren van de nieuwe NH90-helikopters. Hal 1 werd opgetrokken ter vervanging van een verouderd gebouw en dient nu als opslagruimte voor helikopteronderdelen en voorraden. De hal werd opgetrokken om de perfecte omstandigheden te bieden voor het opslaan van deze kostbare materialen.

Ingenieuze eenvoud 

Bij opslagplaatsen die niet voor het grote publiek toegankelijk zijn, wordt meestal niet zoveel aandacht besteed aan de architecturale vormgeving; functionele aspecten primeren op esthetische keuzes. De specificaties voor de nieuwe opslaghal in Niederstetten omvatten een rechttoe rechtaan doosvormig gebouw. Maar toen Ecker Architekten uit Heidelberg werd gekozen voor ontwerp van het gebouw, kozen ze er resoluut voor om dit eenvoudige prismavormige volume een ingenieuze inkleding te geven. De gevel van het gebouw werd bekleed met antracietkleurige EQUITONE [natura]-panelen die in eenvoudige geometrische vormen werden gesneden. Op die manier elimineerden de architecten de horizontale en verticale voegen over de gehele regenbestendige grijze gevelbekleding, wat de monolithische aard van het gebouw nog benadrukte. Het repetitieve netwerk van paneelvoegen doet denken aan de camouflagenetten van het leger. De EQUITONE [natura]-panelen benadrukken bovendien op subtiele wijze het ritme van de ruwe vezelcementgevel en creëren een esthetische uniformiteit zonder in monotonie te vervallen. De smalle diagonale voegen tussen de panelen dragen bij tot de precisielook van het geheel. De voegen lopen ook opzettelijk door rond de hoeken, waardoor de hal er meer uitziet als een minimalistisch kunstwerk dan als een gewone industriële opslagruimte.  Het monolithische blok wordt onderbroken door één enkele ingang met witte EQUITONE [natura]-panelen. De brede, horizontale gevelpanelen weerspiegelen hier het daglicht, wat het contrast met de rest van de antracietkleurige hal alleen maar versterkt. 

Kwaliteitsmaterialen voor optimale opslagomstandigheden 

De materialen die in Hal 1 zullen worden opgeslagen, zijn extreem gevoelig van aard, waardoor een uiterst stabiel binnenklimaat essentieel is. De temperatuur mag niet meer dan 5 °C stijgen of dalen en de schommelingen in de luchtvochtigheid mogen niet boven de 5% komen.   Daarom kozen de architecten voor een geventileerd, regenbestendig gevelsysteem met vezelcementpanelen waarachter de lucht vrij kan circuleren. Op die manier kan vocht verdampen en verkleint de thermische belasting van de gevel.   Om de zonnewarmtebelasting te elimineren zijn er geen (dak)ramen maar wel een nauwkeurige klimaatregeling binnen in het gebouw. Om ervoor te zorgen dat het personeel in het gebouw toch enigszins een idee krijgt van het uur en de weersomstandigheden buiten, plaatsten de architecten een rij smalle dakramen langs de gang naar de kantoren op de eerste verdieping. Die zijn zichtbaar via het lintvormige raam langs deze toegangsdoorgang.

Verwijderbaar gevelsysteem met een minimum aan verlies 

De regenbestendige gevel met achterventilatie voldoet niet alleen volledig aan de klimatologische parameters voor het gebouw, maar vormt ook een bewuste ecologische keuze.   Gevelpanelen van vezelcement bestaan uit overal beschikbare bestanddelen met een lage toxiciteit: cement, ruwe minerale materialen (kiezelzand), een selectie natuurlijke en synthetische vezels en water.  In dit geval werden de duurzame EQUITONE-gevelpanelen in geometrische vormen gesneden met een restafvalaandeel van amper 1,6%. De duurzame gevelbekleding beschermt het gebouw tegen weer en wind, waardoor de levensduur ervan aanzienlijk toeneemt. De panelen zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen bij schade gemakkelijk worden vervangen en individuele panelen kunnen vlot worden verwijderd om de onderliggende structuur gemakkelijk toegankelijk te maken voor onderhoudsteams. Aan het einde van de levensduur van het gebouw kan de hele gevel worden verwijderd en bijvoorbeeld worden hergebruikt voor een ander gebouw.   Ontdek hier meer voorbeelden van EQUITONE of neem contact op met een specialist in je buurt.