Honkongas Mākslas moduļu modernizācijas muzejs

Moduļu pieejas radīta viļņaina Honkongas Mākslas muzeja fasāde

Arhitekts: Vivjena Funa (Vivien Fung)

EQUITONE [tectiva] ir atdzīvinājis Honkongas Mākslas muzeju ar jaunu fasādi.

Fasāde ir daļa no četrus gadus ilgušajiem renovācijas darbiem, ko īstenoja Honkongas Arhitektu pakalpojumu departaments. Plaša mēroga plāns ir palielināt muzeja izstāžu platību par 40%, pievienojot 10 000 kvadrātmetrus, lai izvietotu piecas jaunas galerijas.

Izmantojot EQUITONE krāsaino materiālu [tectiva], jaunā fasāde ietver pelēko šķiedru cementa paneļus, veidojot mūsdienīgu trīsdimensiju dizainu, kas izgatavots no saliekamajiem moduļiem.

EQUITONE paneļi tiek piestiprināti dažādos virzienos, uzstādīti vertikāli, slīpi un paralēli apakšējai konstrukcijai, piešķirot fasādei vienreizēju, viļņotu efektu. Izveidotā fasāde rada dziļuma iespaidu un sniedz taustāmu rakstu, kas atbalso gan Ķīnas mūra tekstūru, gan viļņus Viktorijas ostā, uz kuru paveras skats no muzeja.

3D fasādes dizains ar minimālu atkritumu daudzumu 

Kā stāsta EQUITONE globālais tehniskais vadītājs Bobijs O'Nīls, kurš uzraudzīja projektu, ievērojot arhitekta koncepciju, katrs 3D modulis tika projektēts, lai to izgrieztu no viena paneļa, tādējādi radot minimālu atgriezumu daudzumu.

Katrs modulis sastāvēja no pieciem atsevišķiem gabaliem ar leņķa griezumiem, lai, tos saliekot kopā, tiktu izveidots 3D modulis. Moduļa atbalstam tika izveidots alumīnija rāmis. Tas palīdzēja ātrāk izveidot moduļa bloku. Transportēšanas un stiprināšanas laikā rāmis droši noturēja paneļus. Pēc tam saliekamie moduļi tika piestiprināti nesošajai dzelzsbetona konstrukcijai un izvietoti viens pret otru. Katrs modulis rada ēnas savienojumus, kas piesaista uzmanību ar savu trauslo ģeometrisko dizainu.

Pasaules klases tehniskais atbalsts

EQUITONE cieši atbalstīja arhitektus un būvniekus, sniedzot tehniskās zināšanas, lai nodrošinātu, ka tiek īstenota satriecošā un oriģinālā muzeja vīzija.

Moduļi tika izgatavoti ārpus objekta un nogādāti uz muzeju, samazinot laiku, kas nepieciešams, lai piestiprinātu fasādi noslogotā publiskajā zonā ar lielu plūsmui. Lai vienkāršotu apkopi, EQUITONE [tectiva] paneļus iespējams arī noņemt atsevišķi, atvieglojot jebkādus nākotnē veicamos darbus.

Fasādes paplašinājums un renovācija ir daļa no plašāka ģenerālplāna, lai atdzīvinātu muzeja tuvumā esošo teritoriju. Gaidot muzeja renovāciju, 2014. gadā Salisburi dārzā atklātajā mākslas laukumā pirmo reizi vēsturē tajā iespējams izstādīt liela mēroga objektiem specifiskas instalācijas. Koki un stādītāji ir pārkārtoti, lai ļautu izvietot āra skulptūras, savukārt ierāmētās stikla fasādes vēl vairāk novērš šķērsli starp iekštelpas un ārtelpu izstāžu platībām.

EQUITONE fasādes pārprojektēšanas mērķis ir radīt jaunu pieredzi pašreizējiem un nākotnes apmeklētājiem, telpai paplašinoties un samazinoties uz fasādes redzamajās gaismas un ēku krustcelēs.

Stāsta Bobijs O'Nīls: „Darbs ciešā sadarbībā ar štata projektētāju komandu mums ļāva gūt labāku ieskatu savās tehniskajās spējās, lai sniegtu vienreizējus fasādes dizaina risinājumus. Moduļu apšuvuma izturības un nelielā svara apvienojums ir izrādījies ideāli piemērots, lai pagarinātu ēkas kalpošanas laiku, piešķirot tai pavisam jaunu seju pret pasauli, vienlaikus saglabājot tās sākotnējo struktūru. Honkongas Mākslas muzejs ir mūsdienīgs apliecinājums aizvien augošajam pieprasījumam pēc moduļu būvniecības – palielinās nepieciešamība remontēt, atjaunot un renovēt esošās ēkas, savukārt EQUITONE ir plaša pieredze un tehniskās iespējas nodrošināt šai nozares vajadzībai risinājumu.”

📷Daniel Wong