14 realizacji z płytami EQUITONE nominowanych w konkursie Building of the Year 2021

ArchDaily - najczęściej odwiedzana witryna poświęcona architekturze - już 12. raz z rzędu organizuje międzynarodowy konkurs Building of the Year, nagradzający najbardziej wyróżniające się projekty architektoniczne. Bezstronna sieć jurorów i przedstawicieli branży głosuje na najbardziej niezwykłe projekty w 15 kategoriach. Wśród nominowanych znalazło się aż 14 projektów wykorzystujących płyty elewacyjne EQUITONE. Z przyjemnością je Państwu przedstawiamy.

Vista North Pearl Condominiums / Bora Architects / USA

To budynek wielorodzinny (2018) składający się z pięciopiętrowego podium połączonego z 21-piętrową centralną wieżą w najnowszej dzielnicy Portland. Panele EQUITONE [tectiva] i [linea] posłużyły do stworzenia napiętej powłoki tego budynku, odzwierciedlającej przemysłową przeszłość na nowo zagospodarowanego obszaru.

Zdjęcie: Lincoln Barbour, Jeremy Bitterman - ArchDaily.com

Hilltop House / Atelier M + A / Singapur

Ten dom w zabudowie bliźniaczej (2019) położony jest w cichej dzielnicy mieszkalnej w pobliżu ogrodów botanicznych w Singapurze. Mieści prywatną galerię wystawiającą sztukę, sprytnie oddzieloną od prywatnych części mieszkalnych. Centralny wewnętrzny dziedziniec zapewnia naturalne światło.

Zdjęcie: Masaki Harimoto - ArchDaily.com

Rozbudowa / Biuro Notan / Belgia

W tym projekcie (2020) do istniejącej kubatury dodano dwa nowe piętra, aby przekształcić dom miejski w dwa oddzielne mieszkania. Do pokrycia nowo powstałych elewacji zastosowano panele EQUITONE [linea].

Zdjęcie: Nicolas Delaroche - ArchDaily.com

BioLegend Campus / Delawie / USA

Panele EQUITONE [tectiva] zostały użyte do ozdobienia zewnętrznej części budynków laboratoryjnych i biurowych (2019) nowego kampusu BioLegend w San Diego. Było to częścią generalnego planu sprywatyzowania ulicy publicznej w celu przekształcenia jej w 8-akrowy kampus biotechnologiczny.

Zdjęcie: Stephen Whalen, Alex Baltov - ArchDaily.com

Saint Martial Housing / Majolice-Atelier d'Architecture / Francja

Ten dom w Bordeaux został poddany renowacji (2019 r.), aby stworzyć 3 mieszkania socjalne i salę rekreacyjną na parterze. Cały budynek przeszedł gruntowny remont: elewacje zmodernizowano za pomocą EQUITONE [tectiva], dodano świetliki a także przedłużono dach.

Zdjęcie: Philippe Caumes - ArchDaily.com

Centrum opieki dziennej / Agence MW / Francja

Projekt przedszkola i centrum rekreacyjnego (2020) miał za zadanie zaintrygować maluchy wyjątkowymi kształtami i kolorowymi świetlikami. Panele EQUITONE [linea] nadają przegubowemu dachowi czysty i intrygujący wygląd.

Zdjęcie: Stéphane Spach - ArchDaily.com

Union House / Austin Maynard Architects / Australia

To zabawny, wielopoziomowy nowy dom (2020) położony na wąskim bloku o szerokości 5,5 metra w Brunszwiku w Melbourne. Dom angażuje swoich mieszkańców w zabawny i dynamiczny sposób. Jest to pionowy budynek, w którym zastosowano dużo drewna, cegieł pochodzących z recyklingu i paneli elewacyjnych EQUITONE [linea].

Zdjęcie: Derek Swalwell - ArchDaily.com

Narodowy Teatr Tańca / Zoboki Design and Architecture / Węgry

Kiedyś była to hala fabryczna centrum wynalazków przemysłowych. Po całkowitej renowacji nowy budynek (2019) zapewnia teraz Narodowemu Teatrowi Tańca wszystkie najnowsze możliwości techniczne. Pokazuje, jak przeszłość można zamienić w przyszłość, używając EQUITONE [linea].

Zdjęcie: Zsolt Hlinka - ArchDaily.com

SCC_Villa Clinic / BAarqs / Argentyna

Ten projekt (2019) to rozbudowa istniejącego już budynku. Zestaw ściętych stożków, pokrytych EQUITONE [linea], kieruje światło do wnętrza, nadając całości bardzo intrygujący, nowoczesny charakter.

Zdjęcie: Walter Salcedo - ArchDaily.com

Przystań Kajakowa Paprocany / RS + Robert Skitek / Polska

Jezioro Paprocany służy jako miejsce rekreacji dla mieszkańców okolicznych miast oraz jako siedziba odnoszącej sukcesy sekcji kajakarskiej Miejskiego Ośrodka Sportu Młodzieżowego. Podczas przebudowy promenady światło dzienne ujrzała nowa Przystań Kajakowa (2020). Budynek łączy dużą ilość drewna ze stylową szarą tylną ścianą pokrytą płytami włókno-cementowymi EQUITONE, które dzięki swoim wyjątkowym właściwością zapewniają także bezpieczeństwo przeciwpożarowego użytkowanego obiektu.

Zdjęcie: Tomasz Zakrzewski - ArchDaily.com

Rezydencja ERH / makeAscene / Tajlandia

Jedynym żądaniem właściciela było uzyskanie możliwie najprostszego projektu. Nowy dom (2020) powinien być absolutnie prosty, praktyczny, łatwy do zamieszkania i nie wymagający skomplikowanej konserwacji. Płyty EQUITONE [natura] były idealnym rozwiązaniem, które sprosta postawionym wymaganiom.

Zdjęcie: DOF Sky | Ground - ArchDaily.com

Mount Si High School / NAC Architecture / USA

Kampus Mount Si (2019) jest wzniesiony w każdym znaczeniu tego słowa: edukacyjnie, doświadczalnie i dosłownie. Położone między górami, obok rzeki zabudowania obłożone płytami EQUITONE [natura] są wyniesione ponad poziom ewentualnej powodzi. Woda powodziowa po prostu przepłynie pod budynkami.

Zdjęcie: Benjamin Benschneider - ArchDaily.com

Zam! Dom kultury / Studio A4 / Węgry

Ten obiekt (2020) w Zamárdi, nad brzegiem Balatonu, składa się z bąbelkowej powierzchni wystawienniczej i przyjemnego tarasu na dachu. EQUITONE [tectiva] nadaje mu futurystyczny wygląd, zachęcając do wejścia i obcowania z kulturą i sztuką.

Zdjęcie: Tamás Bujnovszky - ArchDaily.com

Muzeum Sztuki / Dział Usług Architektonicznych / Hongkong

Muzeum Sztuki w Hongkongu zostało odnowione i rozbudowane, aby nadać mu nową tożsamość. Zainspirowana falami wody w zatoce Wiktorii fasada ożywa zmieniającym się światłem i cieniem. Specjalnie zaprojektowana elewacja z płyt EQUITONE [tectiva] odzwierciedla różnorodność prezentowanych kolekcji.

Zdjęcie: William Furniss– ArchDaily.com