Vaoshoitud geomeetria ja rafineeritud detailid EQUITONE’iga

Laohooneid ei peeta tavaliselt silmapaistva arhitektuuri näideteks. Saksa armee uus varustushall on erand. Hoolikalt kujundatud EQUITONE [natura] hoonefassaad ühendab arhitektuurse täpsuse rangeimate tehniliste nõuetega, kaitsmaks siin hoitavaid eriti tundlikku kaupa.

Sõjaväe lennubaas uuendamisel

  1. aastal võeti Saksamaal vastu otsus sulgeda mitu vananenud sõjaväe lennujaama ning kontsentreerida tegevus uuematesse rajatistesse. Niederstetteni lennubaas pääses sulgemisest ning määrati renoveerimisele, sest see asub Frankfurti, Stuttgarti ja Nürnbergi vahelises kolmnurgas. Otsustati, et sõjaväerajatises hakatakse hoidma hiljuti väljatöötatud NH90 helikoptereid. Hall 01 asendas aegunud hoone ning selles hoitakse helikopterite varuosi ja tarvikuid. Rajatis valmis eesmärgiga pakkuda väärtusliku vara hoidmiseks ideaalseid tingimusi.

Leidlikkus ja lihtsus

Tavainimesele mitteligipääsetavad laohooned ei pälvi tavaliselt arhitektuurilist tähelepanu, sest funktsionaalsed nõuded varjutavad esteetilised valikud. Niederstetteni uue varustushalli tehnilistes andmetes kirjeldati lihtsakoelist kasthoonet. Kui Heidelbergi firma Ecker Architects hoone projekteerijaks valiti, võtsid nad vastu väljakutse lisada sellele lihtsale prismaatilisele mahule nutikust. Hoone fassaadikattena kasutati antratsiidivärvi EQUITONE [natura] paneele, mis lõigati lihtsateks geomeetrilisteks kujunditeks ning millega arhitektid kõrvaldasid horisontaalsed ja vertikaalsed liitekohad kogu halli vihmatõkkefassaadi ulatuses ja rõhutasid selle monoliitset välimust. Paneelivuukide võrgustik meenutab sõjaväes kasutatavaid kamuflaaživõrke. EQUITONE [natura] paneelid rõhutavad õrnalt toore kiudtsementfassaadi rütmi, luues ühtse esteetika ilma monotoonseks muutumata. Paneelidevahelised kitsad diagonaalvuugid loovad mulje täpsusest. Vuugid jooksevad ka üle nurga, mistõttu jätab hall pigem minimalistliku skulptuuri kui lihtsa laohoone mulje. Monoliitse ploki katkestab sissepääsudokk, mis on kaetud EQUITONE [natura] paneelidega. Need suured horisontaalsed fassaadipaneelid peegeldavad ruumi päevavalgust, luues selge kontrasti üldise tumehalli välimusega.

Kvaliteetsed materjalid pakuvad optimaalseid tingimusi.

Hall 01's hoitav kaup on äärmiselt tundlik, nõudes väga rangete tingimustega sisekliimat. Temperatuur ei tohi kõikuda rohkem kui 5 °C ning suhtelise niiskuse kõikumine tuleb hoida 5% piires.

Arhitektid valisid kiudtsementpaneelidest valmistatud tuulutusega vihmatõkkefassaadi, mis võimaldavad õhul paneelide taha liikuda. Selline lahendus hajutab niiskust ja vähendab hoone fassaadile langevat soojuskoormust. Päikese mõju kõrvaldamiseks pole kontrollitud kliimaga laohoone katusel ega seintel aknaid. Selleks et töötajad teaksid, milline päevaaeg ja ilm parajasti on, projekteerisid arhitektid esimese korruse kontoriossa viivale ruumile kitsad katuseaknad, mis on näha läbi selle juurdepääsukoridori lintakna.

Lagundatav fassaadisüsteem, mis tekitab minimaalselt jäätmeid

Taganttuulutusega vihmatõkkefassaad mitte ainult ei täida hoones nõutavaid kliimatingimusi, vaid on ka teadlik ökoloogiline valik.

Kiudtsemendist fassaadipaneelid on valmistatud üldkättesaadavatest ja vähetoksilistest materjalidest: tsemendist, mineraaltoorainest (tavaliselt räniliiv), mitmest looduslikust ja sünteetilisest kiust ning veest. Selle projekti jaoks lõigati kestlikud EQUITONE’i fassaadipaneelid soovitud geomeetrilisteks kujunditeks, nii et vaid 1,6% materjalist jäi lõikejäätmetena järele. Vastupidav fassaadikate kaitseb hoone konstruktsiooni ilmastiku eest, pikendades selle eluiga. Paneelid nõuavad vähest hooldust ning neid on kahjustumise korral lihtne asendada. Paneele saab ühekaupa eemaldada, mistõttu pääsevad hooldustöötajad hõlpsasti aluskonstruktsioonile ligi. Hoone eluea lõpus saab kogu fasaadi eemaldada ning seda näiteks mõnes teises hoones kasutada.

Tutvuge veel EQUITONE’i näidetega või võtke ühendust lähima spetsialistiga.